|
Technológia
pestovania viniča hroznorodého v kocke |
|
Stanovište/lokalita/spon |
Požiadavky viniča hroznorodého |
Klimatické faktory - požiadavky na teploty °C a zrážky v mm. |
Nadmorská výška p
Nadmorská výška p |
v oblast. s Ø 8 °C teploty do 200 m n/m v oblast. s Ø 8 °C teploty do 200 m n/m |
Pučanie začína pri vegetačnej nule, t.j. pri Ø tepl. |
Ú 10 °C / týždeň |
Kvitnutie nastáva pri minimálnej teplote: |
Ú 15 °C |
Poloha |
Mierny svah opt. 5-8°, s južnou , (JV až JZ) juhovýchodnou až juhozápad. expozíciou |
Intenzívny rast všetkých orgánov pri teplote:
Vegetačné obdobie končí nástupom teplôt pod:
Priemerná ročná teplota má byť minimálne:
Optimálna teplota počas vegetácie má byť: |
Ú 30 °C
Ú -5 °C
Ú 9 °C
Ú 15 °C |
Optimálne pôdy
Hlboké, úrodné |
Ľahšie až stred, ťažké, piesočnatohlinité až
hlinitopiesočnaté, štrkovité až kamenité pôdy |
Menej vhodné až nev-
hodné lokality a pôdy |
Sú to roviny, sever.svahy, uzavreté polohy,
mraz.kotliny, pôdy mokré, studené, plytké |
Potrebná suma aktívnych teplôt za vegetáciu:
(skoré odrody SO, neskoré odrody NO) |
Ú 2400 hod / SO
Ú 2800 hod / NO |
Pôdna reakcia pH |
Alkalická do 10-20 % aktívneho Ca |
Potrebná dĺžka slnečného svitu: |
Ú 1500-1600 hod |
Spon ó Stredné vedenie |
Záhradky: /1,3-1,5/x/0,8-1,2/ m
Veľkovýroba: /1,5-2,0/x/0,9-1,2/ m |
Optimálne zrážky
Podpníky pre vinič: |
Ú 500-700 mm
|
Spon ó Vysoké vedenie |
Záhradky: /1,8-2,2/x/0,9-1,2/ m
Veľkovýroba: /3,0-3,5/x/0,9-1,2/ m |
Vitis berlandieri x Vitis ripária Kober 5 BB
Vitis berlandieri x Vitis ripária Kober 125 AA
Vitis berlandieri x Vitis ripária Kober Teleki 5 C
Vitis ripária x Vitis rupestris a iné vrátane klonov uvedených podp. |
Oporná konštrukcia: |
Nevyhnutná je výstavba drôtenky |
Smer radov: Sever-juh / severovýchod-juhozápad |
Výživa viniča hroznorodého |
• Vinič je schopný prijímať živiny aj z prostredia menej kvalitných pôd,
ako sú napríklad výsušné stanovištia, kamenisté i štrkovité
pôdy s nízkou sorbčnou kapacitou. Optimálnu výživu začíname
už predvýsadbou viniča, t.z. pri príprave pôdy. Agrochemickým
rozborom pôdy (ASP) zistíme pôdnu reakciu (pH) a s ňou súvisiacu
potrebu vápnenia a potrebu úpravy živín fosforom (P), draslíkom
(K) a horčíkom (Mg). Pri hnojení mladých výsadieb po výsadbe
štepov realizujeme v 1-4 roku udržovacie hnojenie / lit: Metodika
hnojenia a výživy rastlín 1998/. V 1 roku na jar aplikujeme 60 kg
N. ha-1 , na jeseň 20 kg P. ha-1 a 40 kg K.
ha -1. V 2 roku na jeseň (v mes. X-XI) začíname
zapravovať organické hnojivá vo forme maštaľného hnoja (MH) v
dávke 40 - 50 t. ha -1. Priemyselný dusík sa opäť
aplikuje na jar a fosfor s draslíkom na jeseň spolu s MH. V 3 - 4
roku sa opäť aplikujú len priemysel. hnojivá vo forme NPK. Pri
udržovacom hnojení sú dávky živín len jednoročné a nie do zásoby
2 - 3 rokov. /viď tabuľka/.
• Hnojenie rodiacich vinohradov začína od 5 roku po výsadbe. Udržovacie
vápnenie vykonávame v 3 ročných cykloch podľa pH a vypočítaných
dávok CaO /oxidu vápennatého v pôde/. Zásadne vápnime vinicu
pred zapravením organického hnojiva (MH). Jednorázová dávka vápennatých
hnojív nemá byť vyššia ako 8 t CaCO3 na 1 ha, t.j.
80 kg / 100 m2. V 3 ročných cykloch sa zapravuje 400 kg
MH, alebo 500 kg vitahumu na / 100 m2. Intenzita
hnojenia rodiacich vinohradov - indenzita I. II. III. Ú
I. intenzita - extrémne stanovištia, suché lokality a plytké pôdy,
dosahované úrody pod 100 kg / 100 m2. Ú
II. intenz. - vo vinohradoch na hlbokých pôdach s dostatkom zrážok
a pravidelných úrod do 150 kg / 100 m2. Ú
III. intenzita - vinohrady s doplnkovou závlahou, úrody nad 150 kg
/ 100 m2. Táto intenzita sa využíva väčšinou pri
stolových odrodách. /viď tab./. Väčšinu priemyselných hnojív
zapravujeme do pôdy postupne pri agrotechnických termínoch ako sú
napr. jesenná orba, alebo pri kyprení počas vegetácie.
|
Plán hnojenia viniča po výsadbe štepov v 1 až 4 roku |
Dávky živín pre rôzne intenzity udržovacieho hnojenia |
Rok hnoje- nia po vý- sadbe |
Maštalný hnoj v tha-1 |
Živiny v priemyselných hnojivách v kg. ha-1 |
List. výživa Harmavitom |
Živina |
Ročné dávky živín v kg. ha-1 |
|
|
N |
P |
K |
litrov ha -1 |
|
I. intenzita |
II. intenzita |
III. intenzita |
1. |
- |
60 |
20 |
40 |
3 |
N |
80-100 |
100-120 |
120-140 |
2. |
40 |
60 |
25 |
55 |
4 |
P |
35 |
45 |
55 |
3. |
- |
76 |
29 |
85 |
5 |
K |
135 |
165 |
195 |
4. |
- |
92 |
33 |
125 |
5 |
Mg |
20 |
25 |
30 |
Pred výsadbou je vhodné namočiť sadenice viničových štepov na 8 - 12 hodín do vody.
Agrotechnické termíny |
Symbol |
III. |
IV. |
V. |
VI. |
VII. |
VIII. |
IX. |
X. |
XI. |
Termín výsadby / potreba vody pri výsadbe 5 l vody / 1 k štepu |
|
|
|
- |
- |
- |
- |
- |
|
|
Ochrana 5-8 ošetrení počas vegetácie |
|
- |
|
|
|
|
|
- |
- |
- |
Rez a tvarovanie: - stručný prehľad niekoľkých zaužívaných spôsobov
viniča /podrobnejšie technológie viď. iná dostupná literaúra.
A) Stredné vedenie / rýnsko-hessenské |
B) Vysoké vedenie / jednoduchý záves |
C) Vysoké ved. / zvislý kordón Vertiko |
1) ker v 3 roku pred rezom a po reze |
1) ker v 3 roku pred rezom a po reze |
1) ker v 3 roku pred rezom a po reze |
2) ker v 4 roku pred rezom a po reze |
2) ker v 4 roku pred rezom a po reze |
2) ker v 4 roku pred rezom a po reze |
Ošetrenie viniča hroznorodého proti škodlivým činiteľom / proti múčnatke a pernospóre sa ošetrenia vykonávajú tesne pred kvitnutín viniča a potom
až po odkvitnutí v 7 - 14 dňových intervaloch podľa potreby a infekčného tlaku závislého od počasia. Ošetrenia sa môžu podľa návodu prípravkov kombinovať.
Ošetrenie proti: |
Počet x |
Použitý prípravok |
Ošetrenie proti |
Počet x |
Použitý prípravok |
Prezimujúci škodcovia |
1 x |
Oleo-Ekalux, Torant CL |
Múčnatka viničová |
5 - 8 x |
Discus, Topas 100 EC, Bayelton 25 WP |
Akarinóza / po vyrašení |
1 x |
Sulka, Torant CL, Neoron 500 EC |
Perenospóra viničová |
5 - 8 x |
Ridomil Plus 48WP, Dithiane M45 Euparen Multi, Folpan 50 WP, Hattrick |
Obaľovače |
2 x |
Biobit FC, Decis 2,5 EC, Karate 2,5 EC |
Agrotechnika: V 1-2 roku kypríme pôdu, v blízkosti štepov odstraňujeme burinu a od V. do VIII. odstraňujeme
rosné korienky. V 3 roku režeme tak, aby sme dosiahli aspoň 1/3 z predpokladanej úrody. Na kmienku vyslepíme nepotrebné púčiky.
Začíname tvarovať a vyväzovať kmienky a ramená rodivého dreva. Počas vegetácie pôdu kypríme 3 - 5 x. V 4 roku vykonávame rez,
ponechávame i náhradné púčiky na kmienku, počet ťažňov a zásobných čapíkov volíme podľa pestovateľského tvaru. Vykonávame bežné
kyprenie pôdy, v prípade zatravnenia mulčujeme a ošetrujeme proti chorobám.
Zdroj: Ing. Samuel Michálek
|