LogoZC

Zemolez kamčatský




Zemolez je prvé, skoré jarné ovocie plné čerstvých vitamínov. Dozrieva skôr než jahody. Plody možno konzumovať čerstvé, zmrazovať i sušiť, spracovať na džemy, šťavu, sirupy aj víno. Sú významným zdrojom vitamínu C a B, pektínov, polyfenolov a farbív, železa, jódu a medi. Aktivujú celkové posilnenie organizmu, majú významné antiseptické a antisklerotické účinky (spevnenie a elasticita cievneho systému), pomáhajú pri poruchách trávenia a zažívacieho traktu. Tiež majú priaznivý účinok na zrak. Liečivé účinky majú aj kvety a pod.


Zemolez kamčatský

Zemolez kamčatský

Zemolez kamčatský


Zemolez kamčatský Ľudovo nazývaný kamčatská čučoriedka.

Ker je vysoký 1 - 2m, stredne hustý, kompaktný. Začiatok pučania listových púčikov je veľmi skorý, už koncom februára. Kvitne v druhej polovice apríla. Kvet je nenápadný, žltkastý, odolný teplotám do -7°C. Pre lepšie opelenie sa doporučuje výsadba aspoň dvoch rôznych druhov. Rastlina pochádza zo severných oblastí, u nás je odolná voči zimným mrazom. Netrpí škodcami, ani chorobami. Nepotrebuje kyslú zem.
Plody sú modrofialovej farby s voskovým osrienením (podobné čučoriedkam) veľkosti 15 - 30 mm, podlhovastého, rožtekovitého tvaru. Dozrievajú veľmi skoro, koncom mája až začiatkom júna. Šupka je tenká, pri jedle nepoznateľná. Dužina obsahuje malé semienka, ktoré pri jedle neprekážajú. Chuť je harmonická, kyslastá.

Pozrite si obrázky.

Zemolez Amfora Zemolez Aurora Zemolez Blue Banana Zemolez Borealis Zemolez Giant's Heart Zemolez Honey Bee Zemolez Indigo Gem Zemolez Sibir Zemolez Sinij Utes Zemolez Morena Zemolez Siniglaska Zemolez Duet Zemolez Leningradskij velikan Zemolez Tomiczka Zemolez Vostorg Zemolez Wojtek Zemolez Indigo Yum Zemolez Jugana


zahradne@centrum.sk